Sluit

Aalden Rondomme mooiste wandelroute van gemeente Coevorden; prachtige bekroning inzet vrijwilligers

Met een ruime meerderheid van de stemmen is de Aalden Rondomme uitgeroepen tot ‘de mooiste wandelroute van Coevorden’. Dorpsbelangen Aalden feliciteert alle vrijwilligers van Aalden Rondomme met dit fantastische resultaat.

“De winnende route heeft alles wat je in een gevarieerde wandelroute wilt hebben, natuur, cultuur en voldoende onverharde paden”, zegt Wilma Terburg namens de jury.

Coevorden wandelgemeente

De verkiezing ‘mooiste wandelroute van Coevorden’ is onderdeel van het project ‘Coevorden wandelgemeente’ waarbij het wandelen nog beter op de kaart wordt gezet en gepromoot.

Begin april hebben de gemeente Coevorden en Stichting ToReCo een verkiezing uitgeschreven voor de mooiste wandelroute die door de natuurgebieden van de provincie Drenthe leiden. Iedereen kon zijn of haar favoriete route aanmelden met een goede motivatie.

Drie favoriete wandelpaden

Nadat de inzendtermijn werd gesloten heeft een jury, bestaande uit Dick Dijkstra (directeur Recreatieschap), Wilma Terburg en Alieke Wijnholds (namens gemeente Coevorden), Willem Anninga (wandelaar en kenner van de gemeente) en Gianne de Jonge (bestuurslid van ToReCo) gekeken naar de motivatie en de criteria van een mooie wandelroute. 

Uiteindelijk werden er drie favoriete wandelpaden binnen de gemeente gekozen, de Aalden Rondomme, Natuurpad in Dalen en een etappe uit het Cultuurpad tussen Wezuperbrug en De Kiel, waarop via sociale media kon worden gestemd.  Meer informatie over de wandelroutes is te vinden op welkomincoevorden.nl Foto : Stichting ToReCo

Zeven kilometerlange wandelroute Aalden Rondomme na twintig jaar niet meer weg te denken

Het is al weer twintig jaar geleden dat de wandelroute Aalden Rondomme werd geopend. Het populaire dorpsommetje is inmiddels niet meer weg te denken. Maar ze hebben in Aalden en Zweeloo niet stilgezeten: elk jaar wordt de wandelroute door een enthousiaste groep vrijwilligers keurig onderhouden en met mooie karakteristieke elementen nog verder geperfectioneerd.

Verloren gegaan wandelterrein herwonnen

Vooral door de ruilverkaveling verdwenen in Aalden en Zweeloo in de loop van de jaren tal van recreatieve wandelpaden en gangbare dorpsommetjes. Samen met tientallen vrijwilligers slaagde landschapsontwerper Wilfried Reuvers er in om een flink gedeelte van dat verloren gegane wandelterrein te herwinnen. “Het is een uniek gebied om te ontspannen en te genieten van het landschap. Puur natuur en met af en toe een bankje en picknicktafel om de wandelaars extra te laten genieten en de mogelijkheid te bieden even uit te rusten. De zeven kilometer lange route is duidelijk bewegwijzerd.” Ook de populaire hardloopcross dankt zijn naam aan de Aalden Rondomme. Op zaterdag 7 januari staat al weer de 15e editie op het programma!

Machines aangeschaft

Al die jaren heeft een enthousiaste groep vrijwilligers de route onderhouden: van maaien tot snoeien en alle andere voorkomende onderhoudswerkzaamheden. Ook werden er diverse machines aangeschaft. Dat alle werd mede gefinancierd met geld van de stichting Aalden Rondomme, Dorpsbelangen en enkele subsidieregelingen van de gemeente. Een compliment voor de vrijwilligersgroep is meer dan op zijn plaats. Ze hebben een formidabele prestatie geleverd”, benadrukt Wilfried.

Toekomst gewaarborgd blijft

Daarnaast wordt de meest noordelijke deel van de route – nabij de stapstenen – al jaren door Klaas de Jonge en Herman Heinen netjes onderhouden, bijna wekelijks worden de randen van de paden gemaaid. Recentelijk heeft de stichting een nieuwe zelfrijdende ruw-terreinmaaier aangeschaft, zodat maaien ook in de nabije toekomst gewaarborgd blijft.

Waardering arbeid vrijwilligers

De rest van de route wordt onderhouden door een wat grotere groep vrijwilligers. “Hun inzet is belangrijk, want met name het gedeelte in Oud-Aalden – het gebied van Natuurmonumenten – vraagt veel arbeid. Maaien en afvoeren – zogeheten verschralen –  is wat we hier veel doen. Het vochtige gebied is nog zeer voedzaam door het vroegere beheer en moet dus veel gemaaid worden. Door dit beheer hebben de oplettende wandelaars waarschijnlijk al weer een glimp kunnen opvangen van de gevlekte orchis, ratelaar en dotters. Elk in het najaar net voor de kerstdagen worden de paden voorzien van een klein laagje nieuw split ten behoeve van de gladheidsbestrijding”, aldus Wilfried.

Jaarlijks worden de mannen van de Aalden Rondomme terecht beloond met een kerstpakket van Dorpsbelangen Aalden.

KEER GEDEELD