Sluit

Kroon op ooievaarsliefde in Aalden : drie jonge ooievaars in paalnest Aelder Hooghe

In het voorjaar keerde een ooievaarsechtpaar terug naar de oude nestpaal aan de Aelder Hooghe voor gezinsuitbreiding. De missie slaagde glansrijk. Het is de kroon op het werk van de vrijwilligers die jaren geleden het voortouw namen om het nestpaal te plaatsen. 

Het ooievaarspaar in Aalden heeft volgens Jansje Brands, die er foto’s van maakte, drie jongen, die in blakende gezondheid verkeren. Begin maart streken de ooievaars neer op het nest in het weiland langs de Aelder Hooghe. “Ik heb ze lang zien zoeken naar dingen om het nest lekker warm mee te maken. Er zat er altijd een op het nest, dus ik hoopte dat er wat moois uit zou komen. Dat is gelukt, je ziet duidelijk dat er drie kopjes bovenuit komen. Ik ben thuis mijn camera gaan halen en na lang wachten heb ik mooie foto’s kunnen maken.”

Hoe lang de ooievaars in het nest blijven, is volgens kenners moeilijk in te schatten. Ooievaars hebben één legsel per jaar in april, die 33 tot 34 dagen wordt bebroed. Daarna zitten de jongen nog 55 tot 60 dagen op het nest. Als de jongen eenmaal zijn uitgevlogen, worden ze nog 7 tot 20 dagen gevoerd door de ouders.

De ooievaars voelen zich in het gebied van de Aelder Hooghe als een vis in het water. In het open grasland voelen ze zich het beste thuis. Er zijn verschillende bloemen en planten en een rijk bodemleven met veel voedsel voor ooievaars zoals kikkers, muizen en insecten.

Bij de foto : Drie jonge ooievaars in Aalden steken tijdens het voeren door een van de volwassen ooievaars hun kopjes boven het nest uit. © Jansje Brands.

KEER GEDEELD