Sluit

Wijkagent Hans Bonhof (68) krijgt bij zijn afscheid Zilveren Ster van Coevorden voor zijn verdiensten in de samenleving

Hans Bonhof is vrijdagmiddag bij zijn afscheid als wijkagent onderscheiden met de Zilveren Ster van Coevorden. De 68-jarige inwoner van Zwinderen kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester Renze Bergsma voor zijn verdiensten in de samenleving.

“Iemand als Hans die zo zich zo’n lange tijd dienstbaar inzet voor onze samenleving, verdient zeker een uitzonderlijke blijk van waardering. We zijn als Coevorden dan ook erg trots op zulke bijzondere inwoners!”, aldus Bergsma.

Glansrijke loopbaan

Hans Bonhof levert volgende week na een glansrijke loopbaan van bijna 50 jaar zijn uniform in. “Het politiewerk is mijn levenswerk. Ik vind het prettig om mensen de helpende hand te bieden en eraan bijdragen dat regels worden nageleefd. Scherp, vasthoudend en alert zijn. Nooit heb ik spijt gehad dat ik voor dit werk heb gekozen.”

Kritieke momenten

Een bijdrage leveren aan de maatschappij, van betekenis zijn; dat trok Hans Bonhof in alle facetten aan in het politiewerk. Zijn drijfveer is in al die jaren niet gewijzigd: “Je moet niet te snel oordelen, want dan ben je in feite al aan het veroordelen. Ik zeg altijd : eerst maar eens afwachten. Er zit altijd wat goeds in mensen….”

Lid van Mobiele Eenheid (ME)

Na  afronding van zijn opleiding aan de politieschool eerst dienst in het Utrechtse Maartensdijk. Een jaar later volgde overplaatsing naar Leusden. Zijn takenpakket was breed, want hij maakte onder meer deel uit van Mobiele Eenheid (ME). “Ik  heb alle kroningsrellen, twee treinkapingen, gijzelingen, krakersrellen, voetbalrellen en de anti-atoomdemonstraties meegemaakt. Je kwam na een week terug op de politiepost en dan moest je iemand bekeuren die fout geparkeerd stond of moest je bemiddelen bij een ordinaire burenruzie. Het contrast kon niet groter.”

Overplaatsing naar Zuidoost-Drenthe

Op zijn 29ste verhuisde Bonhof naar Zuidoost-Drenthe en werd rayoncommandant van de post Nieuwlande en Geesbrug. Inmiddels is hij al weer vele jaren werkzaam als wijkagent in de voormalige gemeenten Zweeloo en Sleen. “Ik ben er trots op dat de problemen in onze dorpen en wijken altijd beheersbaar zijn gebleven. Dat geldt ook voor de jeugd. De meeste jongeren groeien normaal op vinden als volwassen hun weg in de samenleving. Er zijn echter altijd jongeren die wat extra aandacht nodig hebben, maar slechts enkelen komen met de politie in aanraking.”

Contact met mensen mooiste onderdeel van werk

Onder de mensen zijn vindt Hans Bonhof het meest fascinerende aan zijn werk. “Ik vind het heel mooi om voorlichting te geven op scholen, geniet van de gesprekken met de jeugd op straat of drink koffie met ouderen en ben nauw betrokken bij de bewoners van het azc Aalden.” De wijkagent maakte mooie, maar ook zeker heftige gebeurtenissen mee. “In ons werk is het belangrijk om die gebeurtenissen snel te verwerken, maar ik ken in mijn hele werkgebied alle locaties waar dodelijke aanrijdingen, reanimaties en andere calamiteiten zijn geweest. Dat grijpt je aan, maar als agent moet je ook weer afstand kunnen nemen.”

‘De politie is je beste vriend’

Hans Bonhof zag zijn rol als wijkagent in de loop van de jaren veranderen. Motto’s als ‘de politie is je beste vriend’ en mijn eigen motto:  ‘je mond is je beste wapen’ hadden al eerder hun intrede ingedaan. En vanaf de jaren tachtig veranderde de taakopvatting geleidelijk, de afstand tussen de politie en de inwoners werd kleiner en de agenten werden minder autoritair. “De wijkagent is niet langer de uitvoerder, maar is meer een coördinator in de dorpen en wijken geworden. In mijn functie regel je onder meer welke organisaties een rol spelen in het oplossen van problemen.”

Lastig om afscheid te nemen

In januari 2024 zou Hans Bonhof zijn 50-jarig dienstverband afscheid nemen. Een mijlpaal om naar toe te werken, maar fysieke ongemakken staken daar helaas een stokje. Dus moet hij iets eerder dan gepland met pensioen. “Mijn betrokkenheid is groot en het is daarom lastig om het politiewerk los te laten. De laatste oud & nieuw, de tradities en de laatste rondes door de dorpen. De acceptatie is er nu u toch echt wel  gekomen. Het is mooi geweest.”

Hans Bonhof zal als wijkagent van de regio Sleen en Zweeloo worden opgevolgd door Marcel de Vries uit Klazienaveen.

KEER GEDEELD